Króliki nasze hobby http://forum.e-hodowca.pl/ |
|
Kiełbasa z królika http://forum.e-hodowca.pl/viewtopic.php?f=12&t=1025 |
Strona 1 z 1 |
Autor: | walthemar [ 23 lut 2015, 12:43 ] |
Tytuł: | Kiełbasa z królika |
Witam, czy ma ktoś sprawdzony przepis na przysmak w tytule ? |
Autor: | nowy 40 [ 23 lut 2015, 18:07 ] |
Tytuł: | Re: Kiełbasa z królika |
Witam. Ja robię kiełbasę z królika w proporcjach pół na pół.To znaczy np.9kg mięsa z królika,2,5 kg wołowiny(pręga),2kg boczku,3kg łopatki wieprzowej i 2kg podgardla.Z reguły robię białą kiełbasę |
Autor: | Babilon72 [ 26 lut 2015, 16:17 ] |
Tytuł: | Re: Kiełbasa z królika |
Oto przepis na kiełbasę z królika Składniki: mięso z królika b/k 1 kg słonina 150 g saletra 1 g sól 1 łyżeczka mąka ziemniaczana 1 łyżeczka szczypta cukru pieprz do smaku jelito cienkie Sposób przyrządzenia Mięso drobno pokroić, wymieszać z solą i saletrą, ułożyć na misce, przykryć i odstawić w chłodne miejsce. Następnie mięso razem ze słoniną przekręcić dwukrotnie przez maszynkę, dodać mąkę ziemniaczaną i inne przyprawy, około 1,5 szklanki przegotowanej, letniej wody i dokładnie wyrobić. Osłonki napełniać ciasno masą, wiązać sznurkiem małe wianki, następnie kiełbasę lekko obsuszyć i uwędzić. Przed podaniem kiełbasę parzyć około 20 minut w prawie wrzącej wodzie. Kiełbasa jest nietrwała i nie należy jej przechowywać. PS. Przepis jest ściągnięty z internetu, ale już wypróbowany - zamiast soli i saletry można użyć soli do peklowania mięsa, a zamiast słoniny można wykorzystać surowy boczek. |
Autor: | walthemar [ 27 lut 2015, 12:46 ] |
Tytuł: | Re: Kiełbasa z królika |
Dziękuję za przepis, spróbuję. |
Strona 1 z 1 | Strefa czasowa UTC+1godz. |
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group https://www.phpbb.com/ |