Króliki nasze hobby

Forum o królikach i innych zwierzętach
Dzisiaj jest 27 kwie 2024, 8:07

Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 12 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2
Autor Wiadomość
Post: 27 paź 2013, 14:06 
Offline
napisał ponad 10 wiadomości
Awatar użytkownika

Rejestracja: 28 sie 2012, 15:30
Posty: 84
Images: 0
GG: 0
Miejsce zamieszkania: Cybinka
Województwo: lubuskie
Właśnie jestem po suuutyyym testowaniu nowej potrawy z królika robionej ściśle z przepisem, który poniżej podaję. Podaję, bo warto, a nawet bardzo warto. Po prostu niebo w gębie.
Zresztą zróbcie i spróbujcie sami. Od dziś przepis ten koniecznie wchodzi do mojego, domowego jadłospisu.
KRÓLIK ZE ŚLIWKAMI
1,5 ? 2 kg królika,
20 dag boczku,
20 dag suszonych śliwek bez pestek,
10 dag pieczarek,
1 cebula,
? szklanki śmietany,
? szklanki białego wytrawnego wina,
Kieliszek koniaku,
Po 1 łyżeczce suszonego tymianku rozmarynu,
Listek laurowy, sól i pieprz.

Listek laurowy pokruszyć i wymieszać z rozmarynem i tymiankiem, łyżeczką soli i kilkoma szczyptami pieprzu. Pokrojonego na porcje królika natrzeć przyprawami ułożyć w misce i skropić winem, przykryć i odstawić w chłodne miejsce na 24 godziny.
Następnego dnia umyć śliwki, zalać wodą i odstawić na godzinę. Boczek pokroić w cieniutkie plasterki i podsmażyć na wolnym ogniu. Gdy się zrumieni, wyjąć plasterki, a na wytopionym tłuszczu podsmażyć kawałki królika, przełożyć do naczynia, w którym potrawa będzie duszona do końca, dodać pokrojoną w kostkę cebulę, boczek, podlać marynatą i koniakiem oprószyć solą i pieprzem. Dusić pod przykryciem na wolnym ogniu. Pieczarki oczyścić i umyć, pokroić w plasterki i włożyć do duszącego się królika. Po ok. godzinie dodać śliwki i dusić jeszcze ok. 20 minut. Wlać śmietanę, wymieszać z sosem i zagotować. Według upodobań doprawić solą i pieprzem.
W zależności od kreatywności podawać z frytkami, ziemniakami, ryżem i z czym kto lubi, plus do tego surówki też wedle upodobań.

Dla mnie jednak do każdej potrawy z królika nie zastąpione są buraczki z cebulką.
SMACZNEGO !!!


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 27 paź 2013, 19:03 
Offline
napisał ponad 10 wiadomości
Awatar użytkownika

Rejestracja: 30 gru 2012, 17:29
Posty: 60
Images: 0
GG: 4053531
Województwo: wielkopolskie
Z góry zaznaczam że przepis dostałem od użytkownika ManiaC :)

Potrzebujemy:
-Mięso królicze
Paprykę (mniej więcej 2 sztuki)
-Kostkę rosołową
-Olej
-Zupka "amino" (około 2 sztuki)

Przygotowanie:
Mięso królicze kroimy w kawałki. Do małej miski wkładamy kostkę rosołową i dolewamy oleju. mieszamy aż uzyskamy jednolitą masę. Taką marynatą smarujemy mięso królicze, co najmniej dzień przed gotowaniem i wstawiamy do lodówki. Na patelnię wrzucamy mięso królicze oraz pokrojoną paprykę (w kostkę). Podlewamy wodą by mięso i papryka zrobiła się miękka. W między czasie makaron zalewamy wrzątkiem i czekam aż będzie gotów, odcedzamy i dorzucamy go na patelnie gdy mięso będzie "dochodzić".

Bardzo smaczne polecam!


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 12 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 15 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Profesjonalny Hosting

POWERED_BY

Hosting zapewnia KYLOS