Króliki nasze hobby

Forum o królikach i innych zwierzętach
Dzisiaj jest 28 mar 2024, 14:52

Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Ocet
Post: 08 paź 2012, 9:00 
Offline
napisał ponad 10 wiadomości
Awatar użytkownika

Rejestracja: 29 sie 2012, 9:02
Posty: 280
Images: 19
GG: 0
Miejsce zamieszkania: Piasutno
Województwo: warmińsko-mazurskie
Płeć: Mężczyzna
Ktoś z Was stosował ocet winny lub jabłkowy jako dodatek do wody podawanej królikom?
Jeśli tak to proszę o kilka słów nt. Może porównanie do innych zakwaszaczy lub EM? Czy skutecznie zapobiega biegunkom, wzdęciom?

Na stronie http://www.ofeminin.pl znalazłem prosty przepis na sporządzenie octu winnego:
"(...)Jak zrobić ocet winny samodzielnie?
Nie musisz dysponować dębowymi beczkami ani głębokimi piwnicami, by zrobić ocet winny. Najprościej pozostawić około 3/4 wina w butelce i trzymać je przez dwa
tygodnie w pokojowej temperaturze (od czasu do czasu odkorkowywać). Wino po jakimś czasie zacznie fermentować, czyli kwaśnieć. Po dwóch tygodniach zlać ocet do szklanej butelki (osad pozostawić). Taki ocet bez dodatków można przechowywać w nieskończoność - im dłużej będzie stał, tym będzie kwaśniejszy i bardziej aromatyczny.(...);

Na tej samej stronie znalazłem przepis na ocet jabłkowy:
"Czas przygotowania: 20 minut
Składniki:
- kilka jabłek
- woda (1l na 800g jabłek)
- 100g miodu na 1l wody
- 10g drożdży an 1l wody
- 20g suchego razowego chleba na 1l wody
- 60g miodu na litr przefiltrowanego soku
Sposób przygotowania:
Wybrać najładniejsze jabłka, dokładnie umyć, następnie pokroić je drobno i wrzucić do dużego szklanego słoja. Jabłka zalać przegotowaną wodą (l litr wody na 800 g jabłek). Na każdy litr wody dodać po 100g miodu, 10g drożdży i 20g suchego razowego chleba. Naczynie Zakryć gazą i odstawić do sfermentowania w ciemnym, ciepłym miejscu. Przez pierwsze 10 dni co jakiś czas zamieszać w słoju drewnianą łyżką. Następnie przefiltrować całość przez gazę, sok ponownie przefiltrować. Na 1 litr soku dodać 60g miodu, dokładnie wymieszać, żeby miód się rozpuścił. Ponownie zakryć gazą i zostawić na miesiąc lub półtora. Ocet jest gotowy kiedy sok zrobi się jasny i klarowny, wtedy filtruje się go po raz ostatni, przelewa do szklanych butelek i szczelnie zamyka."


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Ocet
Post: 08 paź 2012, 10:55 
Offline
napisał ponad 10 wiadomości
Awatar użytkownika

Rejestracja: 21 sie 2012, 9:56
Posty: 344
Images: 37
Lokalizacja: woj.dolnośląskie
GG: 0
Miejsce zamieszkania: Wykroty
Województwo: dolnośląskie
Płeć: Mężczyzna
Ja niekiedy podaję OCET jabłkowy 0,7 litra kosztuje 2 zł , przez 1 tydzień podaję ocet jabłkowy do picia w dawce 5 cm , na 1 L wody . dokładnie robię tak raz na 2 miesiąca , po podaniu Octu podaję EM .
Ocet jabłkowy pod inna nazwą i w innym opakowani jest znany jako ACIDOMID .


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Ocet
Post: 08 paź 2012, 11:00 
Offline
napisał ponad 10 wiadomości

Rejestracja: 19 sie 2012, 21:09
Posty: 245
Images: 0
GG: 0
Województwo: kujawsko-pomorskie
Płeć: Mężczyzna
Przez chwilę zakwaszasz przewód pokarmowy :?:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
Profesjonalny Hosting

POWERED_BY

Hosting zapewnia KYLOS