Króliki nasze hobby

Forum o królikach i innych zwierzętach
Dzisiaj jest 09 gru 2018, 21:22

Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 12 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
Post: 15 paź 2012, 20:45 
Offline
napisał ponad 10 wiadomości
Awatar użytkownika

Rejestracja: 19 wrz 2012, 11:08
Posty: 206
Images: 42
GG: 0
Miejsce zamieszkania: Wilczyn
Województwo: dolnośląskie
Jak obliczyć różnicę pomiędzy tuszką przed oskórowaniem i wypatroszeniem od takiej już po skórowaniu to wiem ^^, ale z jakimi narządami i częściami ciała powinno liczyć się masę królika zabitego odnośnie jego masy przed zabiciem i wypatroszeniem. Czy liczy się to z łbem i łapkami przed obcięciem? Czy może liczy się bez tego? A może dochodzą do tego jeszcze inne rzeczy, które powinny być uwzględnione a ich nie wymieniłem?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 15 paź 2012, 20:58 
Offline
napisał ponad 10 wiadomości

Rejestracja: 19 sie 2012, 21:09
Posty: 245
Images: 0
GG: 0
Województwo: kujawsko-pomorskie
Płeć: Mężczyzna
Tuszka bez głowy, wątroba, serce, nerki, płuca.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 15 paź 2012, 21:54 
Offline
napisał ponad 10 wiadomości
Awatar użytkownika

Rejestracja: 21 sie 2012, 9:56
Posty: 343
Images: 37
Lokalizacja: woj.dolnośląskie
GG: 0
Miejsce zamieszkania: Wykroty
Województwo: dolnośląskie
Płeć: Mężczyzna
aby obliczyć mięsność królika , jak sama nazwa wskazuję ile mięsa się na nim znajduję % , to trzeba by było się pobawić zważyć żywego królika , i po zabiciu z tuszki oddzielić wszystkie nawet najdrobniejsze kawałeczki mięsa od tuszki , zważyć je . Od wagi królika odjąć ilość mięsa i wyjdzie ile procent z całości stanowiło mięso to znaczy jakiej był mięsności a ile procent stanowił odpad .


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 16 paź 2012, 0:42 
Offline
napisał ponad 10 wiadomości

Rejestracja: 23 sie 2012, 18:00
Posty: 137
GG: 6477021
Miejsce zamieszkania: podkarpackie
Wydajność rzeźna to żywy = 100%, tuszka 50 do 60%. Moje TB mają zwykle 52%. Z wątrobą, nerkami i sercem, bez głowy i płuc. Jakoś nie mogę się przekonać do gotowania płucek, bo niekiedy przy uboju nabiegają krwią. Zresztą kupowałem w Biedronce tuszki z Kanwilu, nie było tam podrobów.

Inną sprawą jest stosunek zawartości mięsa do kości w tuszce. Tuszka 100%, wygotowane i dokładnie oddzielone mięso x %. X dlatego, że nigdy tego nie robiłem. Szczególnie dokładnym wyczyszczeniem żeberek przeważnie zajmują się pieski.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 16 paź 2012, 9:45 
Offline
napisał ponad 10 wiadomości

Rejestracja: 19 sie 2012, 19:59
Posty: 216
Images: 11
GG: 0
Województwo: małopolskie
Liczysz tak właściwie to co jest dla Ciebie ważne. Czasem rzeczywiście liczy się wydajność rzeźną zaliczając do tuszki głowę, ale wtedy to powinno być zaznaczone. Liczenie tuszki z głową jeśli ma się ja później odrzucić i jest trochę mało sensowne. Wtedy może wypaść, że z dwóch królików np NB lepiej wyjdzie w porównaniu ten z masywniejszą głową, a nie ten w typie mięsnym.
Ogólnie liczy się właśnie tak jak już napisał Jerzy stosunek masy królika przed ubojem do masy tuszki (czasem z podrobami). Taka ocena królika powinna być dostosowana do wartości mięsa. Do handlu liczy się masa tuszki, więc chodzi o to aby była jak największa. Jeśli mamy zjeść królika patrzymy czy to są same kości czy mięso. W praktyce trudno wyliczać ile jest mięsa a ile kości, bo to trudne czasochłonne i niedokładne. Czasem robi się tak, że gotuje się, albo piecze tuszkę, aby mięso łatwiej odchodziło od kości, ale wtedy już są inne wartości. Zmienia się wilgotność tuszki i część składników z niej ucieka przy tej obróbce.
To co jeszcze liczy się dla wartości królika mięsnego to wielkość wyrębów. Mamy combry, udka i przody. Wiadomo comber jest najlepszy więc i tu dobrze byłoby jeśli królik maiłby go jak największy. Z przodem jest problem zazwyczaj, bo króliki są zbyt wąskie na przodzie ideałem byłby królik mięsny z mocno rozbudowanym przodem.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 16 paź 2012, 9:45 
Offline
napisał ponad 10 wiadomości
Awatar użytkownika

Rejestracja: 19 wrz 2012, 11:08
Posty: 206
Images: 42
GG: 0
Miejsce zamieszkania: Wilczyn
Województwo: dolnośląskie
Dzięki :) Ja ważyłem zawsze tylko z wątrobą i w tym roku wyszła mi rzeźność hybrydy NB z NC od 53,5% do 56%
A jeszcze takie jedno pytanie. Jak tuszka obrasta tłuszczem np na zimę to razem z tym tłuszczem powinno się ją ważyć czy tłuszcz powinno się zebrać?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 16 paź 2012, 9:58 
Offline
napisał ponad 10 wiadomości

Rejestracja: 19 sie 2012, 19:59
Posty: 216
Images: 11
GG: 0
Województwo: małopolskie
Powinieneś liczyć tak żeby mieć informacje o tym co jest dla Ciebie ważne, jeśli tłuszcz odrzucasz to dobrze byłoby wyliczać z nim i bez.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 16 paź 2012, 10:57 
Offline
napisał ponad 10 wiadomości
Awatar użytkownika

Rejestracja: 19 sie 2012, 22:06
Posty: 342
Images: 0
GG: 0
Województwo: łódzkie
Maciek,wydajność rzeżną możesz obliczać tak , jak tobie pasuje. Możesz liczyć z głową lub bez, z podrobami lub bez nich.Oddzielać mięso od kości czy zeskrobywać tłuszcz. Ważne jest, żebyś wiedział jakie wydajności i w jakim wieku mają poszczególne rasy czy krzyżówki i wtedy mógł porównywać te osiągi do swoich królików.
Jeśli chodzi o sam tłuszcz króliczy, to jest raczej przyjęte, że tam , gdzie zbywa się całe tuszki lub ich wyręby, to nie oddziela się tłuszczu. Tuszki bardziej otłuszczone są po prostu tańsze. W bardziej szczegółowej analizie rzeżnej zwraca się też uwagę na kolor tłuszczu.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 16 paź 2012, 14:47 
Offline
napisał ponad 10 wiadomości

Rejestracja: 23 sie 2012, 18:00
Posty: 137
GG: 6477021
Miejsce zamieszkania: podkarpackie
W moim stadzie większość ma tłuszcz biały, ale zdarzyło się parę sztuk z żółtym tłuszczem. Czy to prawda, że zawiera on prowitaminę A i jest bardziej pożądany od białego?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 16 paź 2012, 15:00 
Offline
napisał ponad 10 wiadomości
Awatar użytkownika

Rejestracja: 19 sie 2012, 22:06
Posty: 342
Images: 0
GG: 0
Województwo: łódzkie
Dokładnie odwrotnie. Króliki z żółtym tłuszczem uważa się za gorsze i zaleca się eliminowanie samic, które mają takie potomstwo. Żółty tłuszcz uważany jest za dziedziczny, ale na jego barwę i konsystencje ma również wpływ żywienie. Taką paszą może być kukurydza.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 12 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
Profesjonalny Hosting

POWERED_BY

Hosting zapewnia KYLOS