Króliki nasze hobby

Forum o królikach i innych zwierzętach
Dzisiaj jest 27 kwie 2024, 12:07

Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 12 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
Post: 24 mar 2013, 22:07 
Offline
napisał ponad 10 wiadomości
Awatar użytkownika

Rejestracja: 28 sie 2012, 21:20
Posty: 467
Images: 41
GG: 0
Miejsce zamieszkania: Pułtusk
Województwo: mazowieckie
Makuch rzepakowy ? białkowy komponent mieszanek paszowych dostarczający znaczną ilość aminokwasów siarkowych, w tym metioniny i cysteiny. Makuch jest produktem białkowym pozostającym z nasion po wytłoczeniu oleju.

W ofercie proponujemy makuch rzepakowy ekstrudowany konkurujący z kosztowną poekstrakcyjną śrutą sojową.

Ekstruzja to proces barotermicznego przetwarzania materiałów paszowych, powodujący częściowe skleikowanie skrobi i zwiększenie podatności celulozy na hydrolizę.

Dzięki temu uzyskujemy:

lepsze wykorzystanie składników pokarmowych
poprawienie strawności skrobii ( lepsza smakowitość )
obniżenie związków antyżywieniowych
eliminowanie niepożądanych mikroorganizmów ( pleśń, bakterii, drożdży, wirusów ) poprzez pełną i kompletną pasteryzację, co pozwala na bezpieczny i długi okres przechowywania
dostępność aminokwasów tak ważnych w żywieniu wszystkich zwierząt gospodarskich


Proces ekstruzji powoduje, że dostępność aminokwasów w ekstradowanym makuchu jest dużo większa niż w oferowanych śrutach rzepakowych i sojowych. Pomimo, że śruta sojowa zawiera więcej białka ogólnego, to jednak białko makuchu rzepakowego ekstradowanego charakteryzuje się wysoką wartością biologiczną ( dobrze zbilansowany skład aminokwasowy ), lepszą przyswajalnością białka i jego strawnością, a zawartością białka chronionego BTJP ( białko paszy trawione w jelicie cienkim ) dorównuje śrucie sojowej.

W wyniku unikalnego dla ekstruderów działania siły ścierania, ciśnienia i temperatury następuje:

zwiększenie objętości nasypowej produktu
rozerwanie włókien ( przez co strawność jest większa)
rozerwanie ścianek komórek tłuszczowych, co daje większą dostępność oleju dla procesów trawienia, a to podnosi wartość energetyczną ekstradowanych materiałów.
http://ptz.icm.edu.pl/pdf/2011_T7-2/Kow ... 053-63.pdf
Tylko jak na razie nie udało mi się nigdzie znaleźć aby gdzieś zakupić.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 25 mar 2013, 9:04 
Offline
napisał ponad 10 wiadomości

Rejestracja: 19 sie 2012, 19:59
Posty: 216
Images: 11
GG: 0
Województwo: małopolskie
Ciężko o ten makuch, bo produkcja jest niższa niż zapotrzebowanie.
Wadą rzepaku jest jeszcze stosunkowo niski poziom lizyny, a to oznacza, że najlepiej byłoby mieszać makuch rzepakowy ze śrutą sojową.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 26 mar 2013, 16:34 
Offline
napisał ponad 10 wiadomości
Awatar użytkownika

Rejestracja: 19 sie 2012, 22:06
Posty: 342
Images: 0
GG: 0
Województwo: łódzkie
Zazon, to doświadczenie do którego podałeś link, było chyba robione na tradycyjnym makuchu i śrucie poekstrakcyjnej rzepakowej.
Ekstrudowany makuch rzepakowy produkuje firma'' WILMAR'' - tak przynajmniej się deklaruje - z Żórawiny. Tel. 71 - 3165272.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 27 mar 2013, 6:14 
Offline
napisał ponad 10 wiadomości
Awatar użytkownika

Rejestracja: 28 sie 2012, 21:20
Posty: 467
Images: 41
GG: 0
Miejsce zamieszkania: Pułtusk
Województwo: mazowieckie
Dzięki Włodku teraz tylko kwestia czy sprzedają np. mniejsze ilości typu 50 kg. Wyślę emalia z zapytaniem.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 27 mar 2013, 10:47 
Offline
napisał ponad 10 wiadomości

Rejestracja: 13 sty 2013, 21:21
Posty: 148
Images: 6
GG: 0
Miejsce zamieszkania: Milejowice
Województwo: dolnośląskie
Płeć: Mężczyzna
mieszkam 3 km od tej firmy.... tona koszt 1300 zł mozna sobie podjechac z workiem ktos naładuje takie info dostałem jak zadzwoniłem do działu handlowego niewiem tylko jak podawac ten makuch i czy rzeczywiscie jest dobra pasza


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 10 paź 2013, 13:37 
Offline
napisał ponad 10 wiadomości
Awatar użytkownika

Rejestracja: 19 sie 2012, 22:06
Posty: 342
Images: 0
GG: 0
Województwo: łódzkie
Dla tych, którzy karmią króliki produktami ubocznymi z rzepaku jest dobra wiadomość, bo cena ich jest znacznie niższa niż w zeszłym roku. Na razie wszystko wskazuje, że tak się utrzyma.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 11 paź 2013, 15:52 
Offline
napisał ponad 10 wiadomości

Rejestracja: 13 sty 2013, 21:21
Posty: 148
Images: 6
GG: 0
Miejsce zamieszkania: Milejowice
Województwo: dolnośląskie
Płeć: Mężczyzna
byłem dzisiaj 1000 zł tona mozliwosc pakowania w worki ale zepsuła sie mała waga i nic nie kupiłem....


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 18 paź 2013, 10:32 
Offline
napisał ponad 10 wiadomości

Rejestracja: 19 sie 2012, 21:09
Posty: 245
Images: 0
GG: 0
Województwo: kujawsko-pomorskie
Płeć: Mężczyzna
Śruta rzepakowa poekstrakcyjna 1100zł/t.
Śruta sojowa poekstrakcyjna 2130zł/t.
Pakowane w worki po 50kg.
Ceny z 18.10.2013.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 18 paź 2013, 10:44 
Offline
napisał ponad 10 wiadomości
Awatar użytkownika

Rejestracja: 19 sie 2012, 22:06
Posty: 342
Images: 0
GG: 0
Województwo: łódzkie
Ale te ceny są z VAT ,czy netto :?:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 18 paź 2013, 10:57 
Offline
napisał ponad 10 wiadomości

Rejestracja: 19 sie 2012, 21:09
Posty: 245
Images: 0
GG: 0
Województwo: kujawsko-pomorskie
Płeć: Mężczyzna
Raczej z VAT.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 12 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 10 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
Profesjonalny Hosting

POWERED_BY

Hosting zapewnia KYLOS